Cestujete se psem do zahraničí? Nezapomeňte na pas, čip a očkování | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Cestujete se psem do zahraničí? Nezapomeňte na pas, čip a očkování

Do zemí Evropské unie můžete cestovat jen se psem, který je označen mikročipem, má platné očkování proti vzteklině a pas. Při prvním očkování proti vzteklině je potřeba počítat s tím, že vyrazit do zahraničí můžete nejdříve 22. den od očkování.

Pojištění psů, koček, cestování

S přípravami na zahraniční dovolenou začne většina z nás alespoň týden před odjezdem. Kromě balení kufru na cestu je potřeba zkontrolovat platnost cestovních dokladů, sjednat si cestovní pojištění a vyměnit potřebnou hotovost. Pokud cestujete autem, vyplatí se prověřit technický stav vozidla, zkontrolovat doklady od vozidla včetně pojištění, koupit dálniční známky a naplánovat si trasu cestu. S dalšími povinnostmi musí počítat majitelé psů, kteří se rozhodnou vzít svého čtyřnohého parťáka za hranice České republiky.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění online na Pojisteni.com

Pravidla pro cestování se psem

Můžu odjet do zahraničí se psem? Toto je častá otázka majitelů psů, kteří jedou do zahraničí se psem poprvé. Podle informací Státní veterinární správy můžete se zvířaty v zájmovém chovu cestovat po členských zemích Evropské unie za podmínek stanovených příslušným unijním nařízením. Zvířaty v zájmovém chovu jsou míněni především psi, kočky a fretky. Pravidla platí pro takzvané neobchodní přesuny, tedy cesty, jejichž cílem není prodej či převod vlastnictví zvířete na jinou osobu.

Pokud plánujete cestovat se psem do zahraničí, musí být označen mikročipem splňujícím příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení. V některých zemích je také uznáváno označení zvířete tetováním, musí však být jasně čitelné a prokazatelně provedeno dříve než 3. července 2011. Pozor, tetování nestačí například při cestě do oblíbeného Chorvatska!

Druhou podmínkou je vystavení pasu zvířete schváleným veterinárním lékařem. Oficiálně se tento doklad nazývá „Pas zvířete v zájmovém chovu“ a platí ve všech členských státech Evropské unie. V pasu je vždy uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází, touto osobou bývá zpravidla majitel. Pokud zvíře doprovází někdo jiný, musí mít v takovém případě písemné zmocnění majitele. Dále je v pasu uveden popis psa (jméno, druh, plemeno, pohlaví, datum narození, barva a výrazné nebo rozeznatelné rysy či vlastnosti) a informace o jeho označení.

Třetí podmínkou je, že pes starší 12 týdnů musí mít platné očkování proti vzteklině. Na očkování je potřeba myslet dopředu v případě, že máte štěně a čeká ho první očkování. Pes totiž může cestovat až za 21 dní od prvního očkování. Pokud už má čipovaný pes platné očkování proti vzteklině nebo byl přeočkován ještě v době platnosti předchozího očkování, pak můžete cestovat ihned. V současné době jsou na trhu dostupné vakcíny proti vzteklině s tříletou platností.

TIP: Na Pojisteni.com si můžete sjednat online i pojištění psů a koček!

Pozor na správný postup

Dávejte si pozor na jedno důležité pravidlo – před očkováním a vydáním pasu musí být pes označen mikročipem. V současné době se ještě najde řada majitelů psů, kteří nemají psa očipovaného (pozn.: novela veterinárního zákona, kterou Senát schválil 16. srpna 2017, počítá s povinným čipováním psů v České republice od roku 2020). I když má tento pes běžný očkovací průkaz s potvrzeným očkováním proti vzteklině, pro účely cestování do zahraničí to nestačí. Očkování proti vzteklině totiž nebylo provedeno na čipovaném psovi. V takovém případě musí veterinář nejdříve psa čipovat, potom očkovat proti vzteklině a následně vystavit pas. Majitel může se psem vycestovat až 22. den od dne očkování.

V některých zemích je nutné odčervení

Pokud cestujete se psem do Velké Británie, Irska, na Maltu či do Finska, musí být pes odčerven (pozn.: ošetřen proti echinokokům), a to 120 až 24 hodin před vstupem na území těchto států. Tento úkon musí být soukromým veterinárním lékařem zároveň potvrzen do pasu. Pro cestování se zvířetem mimo území Evropské unie musí být splněny dovozní podmínky stanovené konkrétní třetí země. Tyto podmínky zjistíte buď přímo u kompetentní veterinární autority, nebo na zastupitelském úřadě dané třetí země. 

Máte dotaz? Kontaktujte nás