Lyžovat v zahraničí bez cestovního pojištění je hazard | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Lyžovat v zahraničí bez cestovního pojištění je hazard

Podle pojišťovny Wüstenrot a Europ Assistancese meziročně počty vážných úrazů Čechů na sjezdovkách v zahraničí dramaticky nezvyšují. Podle jejich interních statistik se nejvyšší pojistné plnění, které bylo za újmu způsobenou při zimních sportech,vyšplhalo na 4 miliony korun.

Běžná částka za průměrné ambulantní ošetření v Rakousku vyjde až na 500 eur (14 000 Kč). Spoléhat se pouze na evropský průkaz zdravotního pojištění je málo, protože to pokrývá jen část nákladů. Nikdy nepokryje spoluúčast a repatriaci ani léčbu v soukromých zdravotnických zařízeních.Podle vyjádření obou zástupců však tuto situaci bohužel podceňuje stále mnoho Čechů. Zejména mužů, kteří své síly na sjezdovce ve srovnání s ženami přeceňují a hazardují se zdravím.

Přesto, že většina zimních areálů v České republice se každým rokem co do kvality zlepšuje, mnozí z Čechů cestují za lepšími lyžařskými podmínkami a službami do Alp. Mezi oblíbené destinace patří tradičně Rakousko, Itálie, Francie a Švýcarsko.Podle pojišťovny Wüstenrot a společnosti Europ Assistance stojí průměrné ambulantní ošetření v těchto zemích 250 euro až 500 eur. „Při vážném úrazu, kdy je potřeba například magnetická rezonance, se mohou náklady vyšplhat ale i na 2 000 euro,“ upozorňuje Petr Hájek z pojišťovny Wüstenrot.Transport vrtulníkem se běžně pohybuje mezi 3 000 až 6 000 eur.  Převoz sanitkou do nemocnice vyjde průměrně na 1 250 eur. Cenové relace jsou v každém státě odlišné. Podle interních statistik pojišťovny Wüstenrot jsou k úrazům na sjezdovkách více náchylní muži. „Vyplývá to z jejich rizikovějšího chování. Oproti ženám často přecení své síly, což se projevuje i ve vyšším množství úrazů,“ doplňuje Petr Hájek.

Evropský průkaz zdravotního pojištění nestačí

V některých případech je možné uplatnit evropský průkaz pojištěnce, tj. kartičku, kterou se dá běžně prokázat u lékaře i v České republice. Tuto možnost nabízí většina státních nemocnic, kde pacient respektive komerční pojištění doplácí pouze spoluúčast za péči. Ta se může pohybovat od10 euro až po 250 euro za den hospitalizace. Nevztahuje se ale na asistenční služby, transport do nemocnic nebo převoz zpět do České republiky.

Absence cestovního pojištění může mít z pohledu financí fatální následky

O tom, že se sjednání cestovního pojištěn vyplatí, ví své i jeden z klientů pojišťovny Wüstenrot. Při lyžování v zahraničí se pan Pavel srazil s jiným lyžařem. Prakticky ihned byla přivolána horská služba, která po vyšetření obou zraněných zavolala pro pana Pavla vrtulník. Došlo k vážné zlomenině stehenní kostí a hluboké řezné ráně od hrany lyže na stehně, která masivně krvácela. Druhý lyžař odnesl srážku zlomeninou předloktí, podvrtnutím kolene a pohmožděninami. Pan Pavel byl po převozu do nemocnice ihned operován. Vzhledem k velké krevní ztrátě bylo nutné pacientovi podat po operaci krevní transfuzi. Po týdnu hospitalizace byl jeho stav stabilní natolik, že mohlo dojít k převozu pacienta sanitkou se zdravotním doprovodem do nemocnice v České republice k doléčení.

V přepočtu na koruny se náklady pohybovaly okolo 150 000 Kč (počítán kurz 28 Kč/euro). Navíc pan Pavel musel uhradit odškodnění lyžaři, kterého srazil. Vzhledem k tomu, že nehodu zavinil, musel po ukončení vyšetřování zaplatit plnění ve výši dalších 150 000 Kč za léčení, bolestné a újmu na zdraví. Dobrá pojistka panu Pavlovi zachránila celkem 300 000 Kč, které by jinak musel hradit ze svého.

Novinky u pojišťovny Wüstenrot

Cestovní pojištění se kromě finančního plnění vynaloženého na úrazy vyplatí i ve chvíli, kdy dojde k ztrátě zavazadel. Uplatnit ho lze i při náhradě za škodu či újmu vzniklou na zdraví nebo věci, kterou pojištěný v zahraničí způsobí někomu jinému. Všechny zavedené pojišťovny v Česku nabízí sjednání cestovního pojištění přes internet. Výjimkou není ani pojišťovna Wüstenrot, u které od letošního roku došlo k snížení sazeb do nejčastěji navštěvovaných destinací v zóně Evropa. Cena pro dítě začíná již na 10 Kč na den, pro dospělého na 13 Kč. Pokud cestuje rodina s dvěma nezletilými dětmi, má jedno z dětí pojištění zdarma. V případě tří nezletilých dětí mají pojištění zdarma dvě děti.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Wustenrot

Máte dotaz? Kontaktujte nás