Počet požárů je v prosinci a lednu dvojnásobný | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Počet požárů je v prosinci a lednu dvojnásobný

Období okolo Vánoc a Silvestra s sebou vždy nepřináší jen klid a pohodu. To každoročně pociťují pojišťovny, které v prosinci a lednu zaznamenávají velký nárůst požárů v domácnostech.

„Na přelomu roku pravidelně evidujeme razantní nárůst požárů. Například v prosinci a lednu 2013/2014 nám klienti nahlásili 293 požárů za 318 milionů Kč. Jedná se o dvojnásobek požárů oproti ostatním měsícům“, říká Miroslav Novák, ředitel Úseku likvidace pojistných událostí majetku a odpovědnosti v pojišťovně Kooperativa.

Dříve byly zdrojem požárů zejména svíčky a prskavky na vánočním stromečku, dnes typický požár vzniká od adventních věnců, tedy propálení ubrusu, koberce, popálení nábytku apod. Jak vyplývá z informací od hasičů, teplotní režim svíčky se pohybuje v rozmezí 640 až 900 °C a doba hoření je dle délky a síly svíčky 2–9 hodin. Tyto hodnoty jsou dostatečné k zapálení materiálů používaných na výrobu okrasných věnců a následně dřevěného nebo plastového nábytku.

„Také letos jsme již zaznamenali první škody, po první adventní neděli evidujeme 7 požárů, z toho 2 způsobily vánoční svícny. Většinou se jedná o malé škody, okolo 10 tisíc korun,“ doplňuje Miroslav Novák.   

Bohužel každý rok dochází k několika totálním škodám, kdy od svícnu nebo pyrotechniky shoří celý byt nebo dům. „Slečna odešla venčit psa a nechala v bytě na kuchyňském stole adventní věnec se zapálenou svíčkou. Po prohoření věnce se oheň rozšířil na plastový stůl a záclony. Další škody napáchal i hustý černý kouř, který zasáhl i ostatní bytové jednotky. Celková škoda se tak vyšplhala ke 2 milionům Kč,“ varuje Miroslav Novák.

Pojištění proti požáru je například u Kooperativy zahrnuto již v základní variantě pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Nicméně, klient nesmí porušovat povinnosti, které vyplývají z návodu na použití (pyrotechniky nebo topidel), a nesmí to dovolit ani dalším osobám (např. účastníkům domácího večírku). „Pokud by taková neodborná manipulace, například použití venkovní pyrotechniky v bytě, měla podstatný vliv na vznik požáru, může pojišťovna pojistné plnění přiměřeně snížit,“ upozorňuje Miroslav Novák.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Kooperativa

Máte dotaz? Kontaktujte nás