Půjčení auta v zahraničí? Pozor na vysokou spoluúčast! | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Půjčení auta v zahraničí? Pozor na vysokou spoluúčast!

Připojištění v rámci cestovního pojištění od DIRECTu uhradí náklady na spoluúčast až do výše 1000 euro.

Stále běžnější aktivitou v zahraničí se pro české turisty stává půjčení automobilu nebo motorky. Podmínky, které s půjčením vozidla souvisejí, ale mohou dovolenou prodražit. Spoluúčasti se totiž běžně pohybují kolem 500-1000 euro. Při nehodě je tak musí řidič zaplatit ze svého. DIRECT pojišťovna jako jediná v ČR poskytuje užitečné a levné řešení. 

Praha 11. srpna 2015

Loňský rok podle dat ČSÚ vycestovalo do zahraničí přes čtyři miliony Čechů, kteří tam strávili dovolenou od čtyř do čtrnácti dní. Nejčastěji přitom mířili do Chorvatska, Itálie a Řecka. Nejen v těchto, ale také v mnohem exotičtějších destinacích patří ke stále běžnějším aktivitám pronájem auta nebo motorky.

Zatímco princip fungování půjčení vozidla lidé chápou, mnohdy tápou v detailech týkajících se pojištění. „Pojištění u zapůjčeného auta či motorky funguje stejně jako v Česku. Dobrá půjčovna nabízí v ceně auto s tzv. povinným ručením a obvykle také s havarijním pojištěním. To bývá za extra příplatek,“ vysvětluje praxi Ondřej Mašek, produktový manažer DIRECT pojišťovny. Podle jeho doporučení je ideální zkombinovat při půjčování auta či motorky oboje. Jen tak lze pokrýt případy, kdy turista vozidlo poškodí vlastní vinou – stačí ho při parkování odřít, na úzkých cestách urazit zrcátko nebo nabourat.

Vysoká spoluúčast

„Když k takové situaci dojde, půjčovna požaduje na celkové škodě spoluúčast. V Evropě se pohybují obvykle kolem 500-1000 euro a peníze platí ze svého ten, kdo si auto půjčil,“ upozorňuje Ondřej. Možnost, kterou půjčovny nabízejí, je připlatit si za tzv. nulovou spoluúčast. „Tato řešení od tamějších půjčoven podle našich zkušeností bývají velmi drahá – výjimkou nejsou denní sazby i 20 euro, tedy přes 500 korun,“ popisuje Ondřej.

Užitečné české řešení

DIRECT pojišťovna se rozhodla přinést českým turistům v rámci cestovního pojištění vlastní užitečné řešení. Jako jediná tuzemská pojišťovna nabízí tzv. Pojištění spoluúčasti při zapůjčení vozidla. Díky němu DIRECT uhradí spoluúčast až do výše 1000 euro. „Toto připojištění stojí šest  až deset korun na den podle destinace. V celkovém rozpočtu dovolené tak tvoří doslova mizivou položku. K jeho sjednání stačí pouze zaškrtnout jedno políčko v procesu uzavírání pojištění,“ upřesňuje Ondřej.

Pojištění lze využít po celém světě za předpokladu, že je vozidlo půjčené v licencované oficiální autopůjčovně a ke vzniklé škodě je přivolána policie, aby o nehodě vyhotovila protokol. 

Co dělat při havárii v zahraničí

  • Doporučujeme vyfotografovat si ze všech stran vozidlo ihned po jeho zapůjčení. Pokud naleznete poškození, oděrky nebo jiné nedostatky, vyfoťte je v detailu.
  • V případě dopravní nehody přivolejte místní policii a získejte od nich policejní protokol o dopravní nehodě.
  • Hned, jak je to možné, kontaktuje asistenční službu a řiďte se dále jejími pokyny.
  • Vyfoťte škodu vzniklou na zapůjčeném vozidle i dalších vozidlech, která byla účastníkem dopravní nehody.
  • Zajistěte si potvrzení půjčovny o vzniklé škodě.
  • Při příjezdu domů vyplňte formulář oznámení škody a se všemi dostupnými doklady je zašlete do pojišťovny. Zejména jde o fotodokumentaci vozidla před a po škodě, doklady o zapůjčení, policejní protokoly a doklady z pojišťovny vč. potvrzení zaplacené spoluúčasti. 

Půjčení motorového vozidla a hrozící škoda

  1. Dobrá půjčovna má v ceně půjčovného základní pojištění (povinné ručení a také havarijní pojištění)
  2. U havarijního pojištění je standardem spoluúčast klienta (obvykle 500-1000 euro).
  3. Tuto spoluúčast si můžete pojistit, ale sazby jsou přes půjčovny na místě extrémně vysoké (mnohdy i kolem 20 euro na den).
  4. Když autem způsobíte nehodu, z povinného ručení se vyplácí náhrada škody na druhém vozidle, cizím majetku či zdraví.
  5. Poškozené půjčené vozidlo se opraví z havarijního pojištění, půjčovně (resp. tamější pojišťovně) však musíte z vlastní kapsy uhradit spoluúčast dohodnutou ve smlouvě.
  6. Když auto jen poškodíte (např. při parkování ho odřete), opravu do výše sjednané spoluúčasti (500-1000 euro) platíte ze svého.
  7. Při sjednaném „Pojištění při zapůjčení vozidla“ od DIRECTu je zaplacená spoluúčast pojišťovnou zpětně vrácena, a to až do výše 1000 euro. 

 

Zdroj: tisková zpráva DIRECT pojišťovny, a.s.

Máte dotaz? Kontaktujte nás