Chystáte se na vánoční trhy? Dejte si pozor na kapsáře | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Chystáte se na vánoční trhy? Dejte si pozor na kapsáře

Obchody plné lidí, vánoční trhy, dopravní prostředky i parkoviště jsou častým cílem zlodějů. Přečtěte si, jaké věci si můžete pojistit a jak krádeži předcházet.

Vánoční trhy, cestovní pojištění

Jak se říká, příležitost dělá zloděje. Jako červený hadr na býka působí na kapsáře otevřená kabelka dámy v tramvaji, odložená taška v nákupním vozíku, batoh turisty na zádech nebo peněženka zasunutá v zadní kapse u kalhot. Na pozoru se musíte mít nejen v předvánočním období, kdy jsou přeplněné obchody, dopravní prostředky nebo vánoční trhy v centrech měst. Nejrůznější místa s vyšší koncentrací lidí s oblibou vyhledávají kapsáři, kteří obvykle pracují organizovaně. Nejprve si vyhlédnou snadnou oběť a ve vhodný okamžik předvedou své „umění“.

TIP: Chystáte se do zahraničí? I zde existuje riziko, že vás zloděj připraví o osobní věci. Pro tyto případy je vhodné mít v rámci cestovního pojištění sjednáno i pojištění zavazadel. Porovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven online.

Tisíce nahlášených kapesních krádeží ročně

Jen v prosinci minulého roku evidovali čeští policisté více než tisíc kapesních krádeží. Za prvních deset měsíců letošního roku se do statistik zapsalo už více než 7 tisíc kapesních krádeží. Ve skutečnosti budou pravděpodobně tato čísla ještě vyšší, řada okradených totiž krádež vůbec nenahlásí. Na pozoru se musí mít lidé nejen v obchodech, na ulicích nebo ve vozidlech městské hromadné dopravy, ale také na parkovištích u obchodních center. Zloději vás totiž mohou rychle připravit o zapomenuté nebo odložené věci ve vozidle. Od ledna do října letošního roku evidovali policisté více než 10 tisíc krádeží věcí z aut. Pokud vás zloděj připraví o peníze, cennosti nebo osobní doklady, na jeho dopadení příliš nesázejte. Například v roce 2017 policisté objasnili necelých 7 % z nahlášených kapesních krádeží. V případě krádeží věcí z automobilů se podaří objasnit přibližně jeden případ z deseti. Vždy se vyplatí obezřetnost a maximální snaha škodám předcházet.

Nejznámější triky kapsářů

Zkušení kapsáři se snaží jít cestou nejmenšího odporu. Než se pustí do „práce“, dopředu si svoji oběť vytipují. Kromě peněz se soustředí na dražší věci jako mobilní telefony, čtečky knih, tablety nebo šperky. Velkým lákadlem jsou otevřené kabelky, zadní kapsy u kalhot a batohů, ze kterých si stačí ve vhodný okamžik jen vybrat. Kapsáři často „pracují“ ve dvojicích nebo trojicích a každý má svoji roli.

Scénář kapesní krádeže může vypadat například následovně. U vstupu na eskalátor, v úzké uličce mezi stánky nebo ve dveřích do autobusu městské hromadné dopravy první člen týmu zatarasí cestu a lidé se začnou na sebe tlačit. Druhý člen týmu se na oběť přitiskne a obsah kabelky nebo kapes rychle mizí mezi dalšími členy gangu. Často také dochází ke krádežím v obchodech, kdy jeden ze zlodějů odláká pozornost oběti tak, aby se obrátila zády k nákupnímu vozíku s taškou a další se v nestřeženém okamžiku zmocní třeba peněženky.

Nedejte zlodějům šanci

Pokud nechce přijít o peněženku, doklady a další osobní věci, držte se jednoduchých doporučení. Lidé velmi často ukládají do peněženek nejen hotovost, ale také občanské průkazy, řidičské průkazy, průkazky pojišťoven i platební karty. Do peněženky si uložte jen peníze, případně jednu platební kartu. Ostatní doklady si uschovejte mimo peněženku. Pokud některý z dokladů nepotřebujete, nechte jej pro jistotu doma.

Důležité je také zvážit, kam si peněženku a osobní věci ukládáte. V kabelce, batohu nebo tašce si vyberte místo, kam se dostanete po překonání zipu nebo využijte skrytou kapsu. K zajištění zipu můžete také využít menší zámek. Osobní věci mějte vždy na očích. Například kabelku noste v davu před sebou a u těla.

Myslete také na věci zapomenuté nebo odložené v zaparkovaném vozidle. Než auto opustíte, přesvědčte se, že jste v něm nenechali ležet mobilní telefon, notebook, tablet, tašku nebo bundu. Tyto věci nejčastěji lákají zloděje. Osobní věci si hlídejte i při nakládání nákupu do kufru auta.

Některé osobní věci si můžete pojistit

Účet za krádež osobních věcí se může lehce vyšplhat do desítek tisíc korun. Pokud cestujete do zahraničí a máte u sebe například elektroniku nebo sportovní vybavení, vyplatí se mít v cestovním pojištěním zahrnuto i pojištění zavazadel. Při výběru cestovního pojištění se zaměřte na výluky z pojištění. V pojistných podmínkách se zpravidla dočtete, že se pojištění nevztahuje na kapesní krádeže, při kterých přijdete o peníze, platební karty, šperky a jiné cennosti, doklady, jízdenky, letenky nebo klíče. Některé pojišťovny vám ovšem uhradí například ztrátu dokladů.

Pokud hledáte pojištění právě pro případ odcizení peněženky, platební karty, hodinek, šperků, dokladů, klíčů nebo třeba stravenek, budete muset využít specifický typ pojištění osobních věcí. Nejčastěji ho nabízejí prodejci elektroniky nebo bankovní domy jako doplňkové pojištění k vybraným produktům.

Máte dotaz? Kontaktujte nás