Jaká pravidla musíte dodržovat na sjezdovkách? | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Jaká pravidla musíte dodržovat na sjezdovkách?

Lyžařská sezona je v plném proudu a řada Čechů si už užívá na zasněžených kopcích. Na horách se občas můžete dostat do nepříjemné situace, kdy se zraníte nebo si zničíte sportovní výbavu. Škodu můžete způsobit vlastní neopatrností i jinému lyžaři na sjezdovce. Přečtěte si, jaká pravidla platí na sjezdovkách a za jaké škody nesete odpovědnost.

Cestovní pojištění na zimu

Pohodovou dovolenou na horách může v mžiku překazit zranění po pádu na sjezdovce, náraz do pevné překážky, srážka s jiným lyžařem nebo úraz při špatném vysedání z lanovky. Nechceme malovat čerta na zeď, ale opatrnost je na lyžích vždy na místě.

TIP: Před cestou do hor si vždy sjednejte cestovní pojištění! Jednoduše, rychle, výhodně a online vše vyřídíte na Pojisteni.com

Na sjezdovkách platí pravidla FIS

K úrazům dochází nejen při sjíždění kopců, ale také na vlecích, lanovkách, v okolním terénu, zázemí lyžařského centra i sněžných barech. Při pohybu po vyznačené sjezdovce musí každý lyžař dodržovat pravidla FIS. Podobně jako na silnici platí pravidla silničního provozu, na sjezdovce je nutné dodržovat 10 jednoduchých pravidel chování na sjezdových tratích.

Pravidla nejsou nijak složitá a ani se je nemusíte učit nazpaměť. Základem je ohleduplnost, nepřeceňování vlastních sil a snaha pomoci ostatním v případě úrazu. Pozornost věnujte především vjíždění na sjezdovku, předjíždění a zastavování. Než vyjedete na trať, vždy se rozhlédněte do všech směrů a přesvědčte se, že nikoho neohrozíte. Pokud jste rychlejší a předjíždíte pomalejšího lyžaře nebo snowboardistu, zvolte takovou stopu, abyste jej neohrozil. Předjíždět můžete ze všech stran, ale vždy tak, abyste měli od předjížděné osoby dostatečný odstup. Bezpečnou vzdálenost udržujte především tehdy, když předjíždíte začínající lyžaře nebo snowboardisty. A pokud se rozhodnete zastavit, vyberte si místo, kde nebudete překážet. Vyhněte se tedy úzkým a nepřehledným místům.

TIP: 10 pravidel FIS chování na sjezdových tratích si přečtete ZDE

I když nejsou pravidla Mezinárodní lyžařské federace (FIS) obecně závazným právním předpisem, přesto je musí lyžaři podle názoru právníků dodržovat. K porušení těchto pravidel totiž soudy při řešení sporů přihlíží. Pokud máte v rámci cestovního pojištění sjednáno pojištění odpovědnosti, pojišťovna vám poskytne plnění i v případě škody při neúmyslném porušení pravidel FIS. Pozor si ovšem dejte na alkohol a úmyslné škody. V těchto případech je pojišťovna oprávněna plnění odmítnout.

Kdy nese odpovědnost provozovatel lyžařského centra?

Kromě pravidel FIS musíte dodržovat i provozní a přepravní řád lyžařského areálu. Důležité je řídit se pokyny obsluhy vleku a ostatních oprávněných osob skiareálu. Jsou známy případy, kdy například lyžař nesklopil zábranu a spadl z lanovky nebo vjel i přes zákaz do uzavřené části tratě a narazil do sněžného děla. Při dodržování pravidel by k těmto událostem vůbec nedošlo.

Zakázáno je také odstraňovat zábrany, informační nebo výstražné tabule. Na sjezdovkách se můžete pohybovat pouze v provozních hodinách. Po uzavření areálu jsou tratě upravovány a hrozí nebezpečí střetu s rolbou. Ve večerních hodinách bývá také v provozu zasněžovací technika. Přístup do snowparků je zpravidla na vlastní nebezpečí.

Pokud dodržujete všechna pravidla, a přesto dojde ke zranění nebo škodě, například vinou špatného technického stavu lanovky, nedostatečného zabezpečení místa nástupu nebo výstupu, nepřítomnosti obsluhy u vleku, která mohla zasáhnout v případě nebezpečí, odpovídá za škody provozovatel skiareálu.

Máte dotaz? Kontaktujte nás