6 důležitých otázek při výběru cestovního pojištění | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

6 důležitých otázek při výběru cestovního pojištění

Cestovní pojištění si sjednáte na internetu za pár minut. O něco více času ovšem zabere samotný výběr pojištění. Pokud si dopředu odpovíte na několik jednoduchých otázek, určitě si vyberete správně a rychle. Už víte, kam vyrazíte na dovolenou a jak dlouho se zdržíte za hranicemi? Pokud ano, můžete začít vybírat cestovní pojištění hned teď.

Cestovní pojištění

Na pár dní nebo na půl roku?

Většina zaměstnanců má k dispozici čtyři až pět týdnů dovolené. V zahraničí tedy stráví jen několik dní v roce. Pro krátkodobé pobyty mimo Českou republiku je určeno denní pojištění, kdy plánovaná doba pobytu za hranicemi nepřekročí 90 dní. Pokud plánujete zůstat v cizině delší dobu, zajímejte se o pololetní a celoroční cestovní pojištění. Toto pojištění bývá cenově výhodnější, navíc si nemusíte před každou cestou stále dokola sjednávat nové cestovní pojištění. Pojištění na půl roku nebo celý rok ocení především čeští studenti v zahraničí, zapálení cestovatelé či lidé, kteří často vyráží za hranice na služební cesty.

Zůstanete v Evropě nebo obkroužíte zeměkouli?

Při výběru cestovního pojištění musíte zadat cílovou destinaci. Můžete si vybrat buď přímo konkrétní zemi, nebo rovnou zvolit širší území – obvykle Evropu, svět bez USA nebo celý svět. Pokud se rozhodnete pro první možnost, stačí zadat pouze cílovou destinaci bez ohledu na země, kterými jen projedete. Územní platnost pojištění se vygeneruje dle cílové destinace. Když tedy pojedete v létě do Chorvatska, stačí vybrat Chorvatsko.

Pokud plánujete cestu do rizikových oblastí, ověřte si, zda bude cestovní pojištění platné i zde. Například u zemí s válečnými konflikty či občanskými nepokoji může být pojistná ochrana vyloučena nebo výrazně omezena. Aktuální informace o bezpečnostní situaci v jednotlivých státech naleznete na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí.

TIP: Porovnejte si nabídky cestovního pojištění na portálu Pojisteni.com!

Odpočinek u moře nebo divoký freeride?

Při výběru cestovního pojištění se zajímejte o to, které sporty jsou v základní variantě a kdy se budete muset připojistit. Základní varianty cestovního pojištění počítají s běžnými aktivitami. Pokud tedy budete v létě ležet pod palmou u moře, vyrazíte do okolí na kole, nasednete na velblouda nebo si půjdete zahrát golf, s připojištěním rizikových sportů si nemusíte dělat starosti. O připojištění rizikových sportů se zajímejte tehdy, pokud plánujete například jezdit na vodním skútru, rybařit ze člunu nebo se potápět s dýchacím přístrojem do velké hloubky. O rozsah pojištění se zajímejte i v případě zimních sportů. Mezi rizikovější aktivity obvykle patří skialpinismus, jízda na sněžném skútru nebo freeride.

Vyplatí se připojištění?

Rozhodně ano. Základem každého cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh včetně asistenčních služeb. To však v zahraničí zdaleka nepokryje všechna hrozící rizika. Pokud například někoho zraníte na sjezdovce, oceníte pojištění odpovědnosti za škodu. Šetřit se určitě nevyplatí ani na pojištění zavazadel či úrazovém pojištění. Zejména pro rodiny s menšími dětmi je výhodné uzavřít si pojištění storna. V případě zrušení zájezdu, ubytování nebo zaplacených letenek z důvodu nemoci vám totiž pojišťovna proplatí vzniklé náklady. 

Proč porovnávat nabídky online?

V dnešní době si většina lidí uzavírá cestovní pojištění online. Je to rychlé a pohodlné. Stačí vyplnit pár základních údajů a hned dostanete nabídky jednotlivých pojišťoven. Nevybírejte si cestovní pojištění jen na základě ceny. Zajímejte o rozsah pojištění, výluky, limity pojistného plnění, asistenční služby a užitečná připojištění. Pokud už máte vybráno, nezapomeňte si přečíst smluvní podmínky.

Jak rychle vyřešit formality?

Na úplném konci online kalkulačky cestovního pojištění si stačí vybrat způsob platby. Nejrychlejší je platba kartou. Zaplatit ovšem můžete i bankovním převodem. Po úhradě pojistného obdržíte do e-mailové schránky pojistnou smlouvu, pojistné podmínky a asistenční kartu. Tuto kartičku je dobré si vytisknout a hned přidat k věcem na cestu. 

TIP: Sjednejte si do konce března 2017 cestovní pojištění od AXA ASSISTANCE na portálu Pojisteni.com a automaticky vás zařadíme do slosování o sportovní outdoorovou kameru. O soutěži se více dočtete ZDE.

Máte dotaz? Kontaktujte nás