Jak na pronájem auta v zahraničí | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 9-18 hod.

Jak na pronájem auta v zahraničí

Kdo nejede na dovolenou k moři vlastním autem, může si ho na pár dní vypůjčit v některé z autopůjčoven. Při vyzvednutí vozidla budete potřebovat cestovní doklad, platný řidičský průkaz a kreditní kartu s dostatečným finančním limitem.

Cestovní pojištění, pojištění auta

Letní dovolenou u moře tráví Češi různě. Někteří se týden nehnou z lehátka na pláži, jiní raději po vlastní ose poznávají města, památky, parky nebo skrytá zákoutí bez turistů. Druhá skupina jistě zpozorní, když jim agent autopůjčovny, delegátka cestovní kanceláře nebo recepční v hotelu nabídne možnost pronájmu auta nebo motorky. Poradíme vám, na co si dát pozor při vypůjčení vozidla.

TIP: Sjednejte si cestovní pojištění online na Pojisteni.com. Internetové ceny zahrnují slevy od 30 do 50 %.

Vyberte si solidní autopůjčovnu

V každé destinaci zpravidla najdete hned několik značek autopůjčoven. Například na oblíbeném řeckém ostrově Rhodos to jsou společnosti Herz, Sixt, Europcar, Budget, Thrifty, Alamo, Enterprise nebo National. Jistotu férového jednání máte u zavedených společností.

Vozidlo si můžete objednat přímo na pobočce autopůjčovny v místě pobytu, telefonicky, na internetu nebo přes zprostředkovatele. Pokud využijete zprostředkovatele, myslete na to, že vybrané vozidlo pouze rezervují vaším jménem u autopůjčovny. V případě sporu je za plnění smlouvy odpovědná autopůjčovna, pokud není výslovně uvedeno jinak ve smlouvě.

Když si půjčujete vozidlo v zahraničí, máte jako spotřebitel právo na jasné informace, spravedlivé smluvní podmínky a možnost využít alternativního řešení sporu v případě rozepře s autopůjčovnou.

Přečtěte si smluvní podmínky

Než si vozidlo objednáte, přečtěte si podmínky pronájmu. Zajímejte se především o pojistné krytí. Každé zapůjčené vozidlo musí mít povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Toto pojištění by mělo být zahrnuto v půjčovném. Běžně je v ceně i havarijní pojištění a místní silniční poplatky.

Zajímejte se o to, co vše je zahrnuto v havarijním pojištění. Velmi často se totiž základní pojištění vztahuje na poškození karoserie, ale už ne na poškození podvozku, skel, kol nebo interiéru. V autopůjčovně si můžete připlatit za komplexní pojištění, které pokrývá i tyto součásti vozidla. Důležitá je také výše spoluúčasti. Například u vozidla Volkswagen Up je spoluúčast při poškození ve výši 600 eur (autopůjčovna Europcar Rhodos – pozn. red.). Půjčovné vám může prodražit i doplňující výbava, obvykle si připlatíte za navigaci a dětskou autosedačku.

Připravte si doklady a kreditku

Při vyzvednutí vozidla budete potřebovat cestovní doklad, řidičský průkaz a kreditní kartu. Připravte se také na to, že vypůjčení vozidla bývá limitováno věkem a řidičskou praxí. Malé auto si zpravidla půjčíte od 21 let věku, pokud vlastníte řidičský průkaz alespoň jeden rok. U dražších a luxusnějších značek vozidel je běžně podmínkou minimální věk 25 let a tři roky řidičské praxe. Maximální věková hranice bývá zpravidla 75 let.

Při vyzvednutí vozidla bude autopůjčovna požadovat také vratnou zálohu odpovídající výši spoluúčasti. Pokud vozidlo včas, nepoškozené a s plnou nádrží vrátíte, zálohu získáte po skončení pronájmu zpět. Zálohu nepřijímají autopůjčovny v hotovosti, ale „zablokují“ si ji na vaší kreditní kartě. Ujistěte se proto v předstihu, zda máte na kartě dostatek peněz. Autopůjčovny neakceptují předplacené, dobíjecí nebo virtuální karty a také karty, které nejsou embosované (platební karty s plasticky vyraženými údaji – pozn. red.).

Máte dotaz? Kontaktujte nás