Na pojištění musí myslet i majitelé motorek | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Na pojištění musí myslet i majitelé motorek

Motorkářům začala sezona. Stejně jako majitelé automobilů musí i majitelé motorek platit povinné ručení. Kdo jezdí jen několik měsíců v roce, ušetří při sjednání sezonního pojištění. U dražších motocyklů se vyplatí sjednat havarijní pojištění.

Pojištění motocyklů, mopedů, tříkolek

Letos jsme se ze zimy přehoupli rovnou do léta, alespoň co se počasí týče. Dubnové teploty nad 25 stupňů Celsia nejsou v České republice zrovna obvyklé. Z teplého a slunečného počasí se radují nejen zahrádkáři, cyklisté, turisté, ale také motorkáři. Po zimní pauze nastal čas vytáhnout stroje z garáží a vyrazit na první projížďku. Na co nezapomenout, než vyrazíte na silnice?

Povinné ručení musí mít i moped

Na začátku každé sezony je potřeba nejen zkontrolovat technický stav motorky po zimě, ale také platnost povinného ručení a dokladů. Stejně jako u osobního vozidla musí mít i majitelé motocyklů sjednáno povinné ručení. Toto pojištění musí mít i majitelé tříkolek, čtyřkolek a kol s pomocným motorem. Z povinného ručení motocyklu jsou hrazeny škody, které motorkář způsobí ostatním. Užitečnou součástí povinného ručení jsou asistenční služby.

U dražších motocyklů vyšších kubatur se vyplatí spolu s povinným ručením uzavřít rovnou i havarijní pojištění. Z tohoto pojištění jsou hrazeny především škody na vašem motocyklu, když zaviníte dopravní nehodu. V případě větších nehod se škody mohou vyšplhat do stovek tisíc korun. Pokud například totálně zničíte novou Kawasaki Ninja H2 SX, přijdete rázem o téměř půl milionu korun. Havarijní pojištění oceníte i při menších škodách, kdy vám s úhradou opravy pomůže pojišťovna. Komplexní havarijní pojištění pokrývá kromě rizika havárie i rizika odcizení, poškození živly a vandalismus. Při výběru pojištění se vyplatí sledovat také doplňková pojištění (např. pojištění zavazadel).

TIP: Povinné ručení a havarijní pojištění motocyklu si jednoduše sjednáte online ZDE

Sezonní pojištění šetří nejen peníze

Některé pojišťovny nabízí sezonní povinné ručení a havarijní pojištění. S tímto typem pojištění ušetří motorkáři, kteří jezdí jen část roku. Výhodou sezonního povinného ručení je nejen úspora peněz, ale také fakt, že po dobu odstavení motocyklu neodevzdáváte registrační značky a osvědčení o registraci do depozitu.

Pokud máte sjednáno sezonní havarijní pojištění motocyklu například u Kooperativy, máte od dubna do října zajištěnu komplexní pojistnou ochranu (havárie, odcizení, poškození živly a vandalismus). Mimo motocyklovou sezonu platíte jen rizika odcizení, vandalismu a poškození živly. Motocykl je tedy chráněn i přes zimu, kdy stojí v garáži.

Povinné ručení nového motocyklu

V garážích, sklepech, dílnách, kůlnách a stodolách po celé České republice je podle statistik zaparkováno více než milion vozidel kategorie L. Majitelé těchto motorek, mopedů, tříkolek, čtyřkolek nebo kol s pomocným motorem si musí každý rok pohlídat pouze termín platby povinného ručení. Zapomenout na sjednání povinného ručení nesmí lidé, kteří si motocykl právě kupují. Nabídky povinného ručení a havarijního pojištění jednotlivých pojišťoven si můžete jednoduše porovnat online před samotným nákupem motocyklu na portálu Pojisteni.com. Vybrané pojištění si můžete následně sjednat online.

Cenu pojištění ovlivňuje více faktorů

Cenu povinného ručení a havarijního pojištění ovlivňuje více faktorů. Zohledňován je například věk majitele vozidla, objem motoru, tovární značka, způsob užívání, místo bydliště, úroveň zabezpečení, počet pojistných událostí v minulosti i výše zvolené spoluúčasti. Více za pojištění motocyklu zaplatí mladí motorkáři, majitelé motorek s nejvyšším objemem motoru a příznivci dražších značek. Riziko i výše možné škody je obecně v těchto případech totiž vyšší.

Máte dotaz? Kontaktujte nás