Sjednejte si cestovní pojištění! Průkaz pojištěnce ani platební karta v zahraničí nestačí | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Sjednejte si cestovní pojištění! Průkaz pojištěnce ani platební karta v zahraničí nestačí

V zimě vyráží řada Čechů lyžovat do některého z alpských středisek, někdo se jezdí ohřát do exotických zemí. Ať už se letos rozhodnete pro kteroukoli možnost, popřemýšlejte před odjezdem do zahraničí nad správným pojištěním. Řešíte, jestli si vystačíte s kartičkou své zdravotní pojišťovny, cestovním pojištěním na platební kartě nebo si máte raději sjednat cestovní pojištění samostatně? Ukážeme vám, co jednotlivé možnosti přináší.

Cestovní pojištění

Evropský průkaz zdravotního pojištění nestačí

Evropský průkaz zdravotního pojištění při cestě do zahraničí nestačí. Ušetří vám totiž finanční vydání jen ve zdravotnických zařízeních, která jsou financována z veřejných zdrojů. Takové zařízení ovšem nemusíte ve vaší cílové destinaci najít a budete odkázáni na ošetření v soukromé ordinaci. Tady si budete muset zaplatit za ošetření sami.

Úplně vyhráno nemusíte mít ani tehdy, když se vám podaří najít státem financovanou ordinaci. Evropský průkaz zdravotního pojištění vám zajistí bezplatné akutní ošetření ve stejném rozsahu jako mají občané dané země. U některých zákroků, které jsou v Česku běžně zdarma, může být vyžadována spoluúčast pacienta nebo dokonce úhrada v plné výši. Složitější zákroky mohou vyjít hodně draho.

V zahraničí se ovšem můžete dostat i do řady jiných nepříjemných situací, kdy vám nebude průkazka pojišťovny nic platná. Nemáte například k dispozici asistenční službu, která vám poskytne lékařské informace nebo zajistí potřebné překlady a tlumočení.  Z vlastní kapsy budete muset zaplatit i nutné transporty, škody na zdraví či majetku, které způsobíte jiným osobám nebo škody související se ztrátou dokladů nebo zavazadel.

Sjednat online cestovní pojištění od AXA Assistence

Cestovní pojištění k platební kartě

Cestovní pojištění může obsahovat i vaše platební karta. U běžných mezinárodních platebních karet je cestovní pojištění nejčastěji za příplatek, u zlatých a stříbrných karet ho obvykle získáte automaticky. Úskalím těchto pojistek jsou nízké limity plnění i omezenější rozsah pojištění. To platí zejména u běžných platebních karet. Například k mezinárodní platební kartě od České spořitelny si můžete sjednat cestovní pojištění Comfort. Limit u pojištění léčebných výloh je v tomto případě jen 1,5 milionu korun.

Malé srovnání: u cestovního pojištění od AXA Assistance je ve variantě Komfort celkový limit pojištění léčebných výloh mnohem vyšší, a to 5 milionů korun. V nejširší variantě Excelent je limit dokonce neomezený. Na tyto limity nedosáhnete u České spořitelny ani s pojištěním ve variantě Gold, která je součástí stříbrných a zlatých karet (pozn. limit je 3,5 milionu korun). S nižšími limity se obvykle setkáte i u dalších složek pojištění jako je úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti, zavazadel či právní ochrany. Počítejte také s tím, že některá pojištění si k základním platebním kartám nesjednáte. Nejsou totiž v nabídce. Může jít například o pojištění zpoždění letu nebo stornovacích poplatků letenek a zájezdů.

Nejlepší je cestovní pojištění sjednané individuálně

Největší variabilitu poskytuje individuálně sjednané cestovní pojištění. Sami si vyberete takovou variantu pojištění, která nejvíce odpovídá vašim potřebám. Základem každého cestovního pojištění do zahraničí je pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb. Z pojištění léčebných výloh je hrazeno nejen nezbytné lékařské ošetření a péče, ale například i výdaje za léky, zdravotnický materiál a hospitalizaci. Čím vyšší variantu pojištění si vyberete, tím vyšší limit získáte.

Cestovní pojištění musí poskytovat komplexní pojistnou ochranu. Nesnažte se tedy ušetřit za každou cenu a vyberte si takovou variantu pojištění, která zahrnuje i úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel. Pokud cestujete letadlem, zajímejte se také o pojištění zpoždění zavazadel spolu s pojištěním zpoždění a zrušení letu. Pokud máte rádi rizikovější sporty, zvažte možnost dalšího připojištění.

V nabídce pojišťoven naleznete i další zajímavá připojištění. Například AXA Assistance nabízí připojištění Dovolená bez starostí, které ocení lidé cestující na dovolenou vlastním autem nebo spolu se svým čtyřnohým mazlíčkem. Toto pojištění kryje veterinární péči a technickou asistenci při poruše vozidla. Pokud se podíváte za hranice jednou či dvakrát za rok, vystačíte si s jednorázovým pojištěním. Kdo cestuje více, vyplatí se mu uzavřít celoroční cestovní pojištění.

Soutěžte s námi! Sjednejte si online cestovní pojištění od AXA Assistance a automaticky se zařadíte do soutěže o outdoorovou kameru. Více o soutěži ZDE.

Máte dotaz? Kontaktujte nás