Kam s dětmi o jarních prázdninách? Inspirujte se našimi tipy | Pojisteni.com
Menu
515 555 555
Po-Pá 8:30-17 hod.

Kam s dětmi o jarních prázdninách? Inspirujte se našimi tipy

Vyrazit na hory lyžovat, jít na výlet do přírody, bobovat, bruslit nebo strávit den v aquaparku? Možností, jak si užít týden jarních prázdnin s dětmi je celá řada. Přečtěte si, jakým aktivitám se můžete věnovat.

Cestovní pojištění hory

Stejně jako každý rok, tak i letos se mohou žáci základních škol a studenti středních odborných škol a gymnázií těšit na týdenní jarní prázdny. Termíny prázdnin jsou podle jednotlivých okresů a městských obvodů rozprostřeny do šesti týdnů v období od 4. února do 17. března. Řada rodičů si v tuto dobu naplánuje dovolenou, aby strávili několik dní volna se svými dětmi. Kam můžete vyrazit?

Lyžování v Česku vás vyjde levněji

Letos si lyžaři na nedostatek sněhu nemohou stěžovat. I v níže položených českých lyžařských střediscích leží několik desítek centimetrů přírodního sněhu a otevřeny jsou většinou všechny sjezdovky. Pokud teploty zůstanou pod nulou, sníh má šanci udržet se na sjezdovkách až do konce března. Podle průzkumu Equa bank tráví zimní dovolenou v České republice 59 % Čechů.  

Nejlevnější jsou jednodenní pobyty, kdy ušetříte nemalou částku za ubytování. Nejvíce peněz vydáte za nákup skipasů. Například ve skiareálu Buková hora zaplatíte za jednodenní rodinný skipas pro dvě dospělé osoby a jedno dítě do 12 let 1 550 korun. S malými dětmi si ovšem užijete i na menších kopečcích, třeba na Vysočině. Za dvě hodiny lyžování v Novém Městě na Moravě zaplatí dva dospělí s jedním dítětem do 12 let dohromady 760 korun.

S mnohem vyššími výdaji musí počítat rodiny, které se rozhodnou strávit na českých horách více dní. Týdenní dovolená vyjde čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu průměrně na 28 000 korun1).

TIP: Cestovní pojištění se vyplatí sjednat i na české hory. V rámci cestovního pojištění si uzavřete především pojištění odpovědnosti za škody a pojištění zavazadel.

Češi s oblibou navštěvují rakouské Alpy

Stovky kilometrů kvalitně upravených sjezdových tratí, špičkově vybavená centra a služby na nejvyšší úrovni najdete v sousedním Rakousku. Do některého z rakouských lyžařských středisek ročně zavítá přibližně 15 % Čechů. Týdenní zimní dovolená v Rakousku vyjde čtyřčlennou rodinu v tříhvězdičkovém hotelu na 42 000 korun1). Oproti České republice je potřeba počítat s dražšími skipasy i vyššími cenami v místních restauracích.

Mezi další oblíbené lyžařské destinace Čechů patří Itálie a Slovensko. Nejdráž vás vyjde lyžování ve Francii a Švýcarsku, kde musíte počítat s vyššími výdaji za dopravu, ubytování, skipasy i občerstvení v restauracích a barech.

Ať už se o letošních jarních prázdninách vydáte kamkoliv, nezapomeňte si před odjezdem sjednat cestovní pojištění. Oceníte ho nejen v případě lékařského ošetření, ale také při zásahu horské služby, nechtěném poškození cizích věcí, zranění jiného lyžaře na sjezdovce nebo při krádeži sportovního vybavení či osobních věcí. Aby se váš pobyt obešel bez zbytečných komplikací, dodržujte lyžařské desatero FIS, provozní řád lyžařského centra a sledujte výstrahy horské služby. Vzhledem k velkému množství sněhu je letošní rok na laviny bohatý.  

Jarní prázdniny si můžete užít i v okolí domova

Zajímavý program s dětmi si mohou naplánovat i rodiny, které nelyžují. Ve větších městech můžete navštívit například kluziště, plavecký stadion nebo zábavní park. Na období jarních prázdnin připravuje řada provozovatelů sportovišť speciální programy pro rodiny s dětmi. A pokud nemáte mnoho peněz nazbyt, vyrazte do okolní přírody. Procházku zasněženým lesem nebo bobování na kopci za domem děti také ocení.

Poznámka: 1) V textu jsou použity závěry z tiskové zprávy „Češi jsou národ lyžařů, každý třetí vyráží na zimní dovolenou“. Zdroj: Equa bank, únor 2019.

Máte dotaz? Kontaktujte nás